pusat darah negara

Penyimpanan dan Kegunaan Darah

E-mail Print

Darah yang didermakan boleh dibahagikan kepada beberapa jenis produk atau komponen:

Sel darah merah – whole blood, packed red cell, buffy-coat poor red cell, filtered red cell.

Plasma – fresh frozen plasma, cryosupernatant, cryoprecipitate

Platelet – random platelet concentrate, apheresis platelet

 

Setiap produk atau komponen darah ini mempunyai cara penyimpanan dan kegunaan yang berbeza. Antaranya:

  • Darah yang telah melalui ujian saringan dan telah diproses kepada sel darah merah, platelet dan plasma akan disimpan mengikut jenis darah, kumpulan darah ABO dan tarikh luput masing-masing.
  • Sel darah merah perlu disimpan pada suhu 2oC – 6oC dan boleh bertahan selama 35 hari.
  • Plasma perlu disimpan pada suhu -30oC dan boleh bertahan selama 2 tahun.
  • Platelet perlu disimpan pada suhu 20oc – 24oC dan perlu sentiasa digerakkan (agitated).Jangka hayat platelet hanyalah 5 hari daripada tarikh pendermaan.

 

Setiap produk atau komponen darah ini ada kegunaan masing-masing:

Whole blood – unit darah yang didermakan yang tidak menjalani proses pengasingan. Digunakan untuk kes-kes seperti pesakit yang kehilangan darah akibat kemalangan dan untuk pertukaran darah (Exchange Transfusion, ET) bayi akibat jaundis neonatal yang teruk.

Sel darah merah – untuk masalah kekurangan hemoglobin (anemia) seperti penyakit buah pinggang dan panyakit kanser.

Plasma – kes-kes pendarahan semasa bersalin, lecur akibat kebakaran, pendarahan akibat kerosakan hati.

Platelet – untuk penyakit-penyakit kekurangan platelet seperti demam denggi dan leukemia.

You are here: Penyimpanan dan Kegunaan Darah